Travel

The American Dream, moving from NL to NYC

What’s up guys!

As you will notice the below blogpost is only written in Dutch. Not because I don’t want to share my American story with you, but just because the post contains information that’s specified for my fellow Dutchies. I hope you’ll forgive me ;).

Op 30 januari 2016 vloog ik voor 5 maanden richting New York City om daar stage te lopen, een ervaring om nooit te vergeten. Sowieso is een semester in het buitenland iets wat ik iedereen kan aanraden. Het verbreed je horizon, sleurt je uit je comfort zone & laat je soms ook inzien hoe goed het in Nederland is ;).

Echter komt er veel bij een buitenlandminor of stage kijken. Je staat niet in 3 tellen op de plaats van bestemming. Zo moet je o.a. een visum, stageplaats en een woning regelen + niet vergeten dat een leven in New York City vaak niet goedkoop is (denk even aan een kamer van €1000,- per maand, te ziek voor woorden). Omdat ik veel vragen krijg over mijn verblijf/stage in New York heb ik besloten om er een serie artikelen over te schrijven, hierbij deel 1: The move.

Zelf wist ik al geruime tijd dat ik mijn afstudeerstage in New York wilde doen. Ik begon in Mei 2015 met het zoeken naar geschikte bedrijven en plande verschillende meetings in met leraren. In juli stuurde ik mijn eerste sollicitatiebrief waarop ik in september pas antwoord kreeg. In NYC is iedereen super druk dus het is vrij normaal dat je vaak lang moet wachten op een antwoord. Daarom is het zo belangrijk om op tijd te beginnen met je voorbereidingen. Ik had het geluk dat ik vrijwel meteen aangenomen werd en zo kon ik medio oktober 2015 starten met de visumprocedure.

V I S U M

Een visum is een officiële toestemming om een land te betreden en er te mogen verblijven. Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld NYC kun je online een visum aanvragen. Dit visum heb je dan meteen. Echter zijn er andere regels voor mensen die een stage willen lopen, dit omdat je voor langere tijd in het land zult verblijven. Ik wil niet zeggen dat het lastig is om zo’n visum te bemachtigen, maar je zult er zeker tijd in moeten steken. Voor zover ik weet kun je alleen een J1 (regulier stage visum) of een B1/B2 (vrijwilligers visum) aanvragen via een externe partij. Zelf werkte ik samen met de organisaties Kilroy en the German American Chamber of Commerce California. Zij helpen studenten met het invullen van verschillende formulieren en bereiden je voor op de gehele procedure. De gehele visumprocedure is vrij prijzig, zo betaal je voor een B1/B2 visum rond de €700,- en voor een J1 visa ongeveer €1600. Zelf kreeg ik een B1/B2 visum omdat ik voor een non-profit organisatie ging werken, deze procedure is goedkoper maar kost wel meer moeite. Uiteindelijk kon ik pas in de eerste week van januari mijn visum bij de ambassade ophalen. Vergeet overigens niet om speciale pasfoto’s mee te nemen, de USA heeft namelijk een ander formaat. Al met al kost het veel tijd en moeite, maar dan heb je ook wat!

H U I S V E S T I N G

Om nu 5 maanden in een hotel te logeren is wat overdreven, dus huisvesting vinden is erg belangrijk. Eigenlijk is het vinden van een kamer niet eens zo heel lastig in NYC, maar het vinden van een kamer die aan je eisen voldoet én op de juiste plek ligt is een ander verhaal. Bij deze haal ik je even uit je droom: de kans is klein dat je in Manhattan woont in een kamer van 20 m2 voor een betaalbare prijs. Ten eerste zijn er geen (voor Nederlandse begrippen) betaalbare kamers + zeker niet in Manhattan. Je zit in NYC al snel aan €1000,- per maand voor een kamer, of meer…

Zelf besloot ik om in Brooklyn te gaan wonen, het liefst in Williamsburg. Echter is dit een hele populaire wijk en lukte het mij niet om hier een kamer te bemachtigen. Via via kwam ik uit bij New York Habitat, een website die vergelijkbaar is met Kamernet.nl in Nederland. Ik vulde een formulier in met mijn wensen en kreeg elke week een paar suggesties opgestuurd. Uiteindelijk koos ik voor een kamer in Bedford Stuyvesant in Brooklyn. Niet de beste wijk, maar het kon er mee door. Bed-Stuy is een opkomend gedeelte en heeft goede en slechte wijken, google dan ook altijd even voordat je een kamer bevestigd.

O F F  W E  G O !

Het visum is binnen, huisvesting is geregeld en het vliegticket is geboekt. Op 30 januari 2016 kon ik dan eindelijk vertrekken. Ik had alles geregeld en wist precies wist wat me te wachten stond. Dacht ik. Het leven zit vol verassingen zeggen ze vaak, dat bleek ook hier het geval. Eenmaal aangekomen bleek namelijk dat er een lekkage in mijn kamer was. Er werd vriendelijk gevraagd of ik een paar nachten in een ander appartement wilde slapen. Ofwel: een stoffige kelder zonder verwarming en deuren die niet op slot konden (side note: het was de week na de “blizzard” dus ongeveer -10 s’nachts). Maar hey, de volgende dag liep ik wel op de Brooklyn Bridge! Dat ik in een kelder sliep en dat mn bankrekening zo goed als leeg was maakte niet uit, ik had het geflikt.

  • Ruben

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    On the go with Duifhuizen - Ruben van de Sande
    September 15, 2017 at 10:43 am

    […] couple of weeks I have been busy with moving. Ever since I moved back from New York City in 2016, I wanted to pack my bags again to move to another big city. You may or may not have seen […]

  • Leave a Reply